Adım Adım Web Sitesi Rehberi

_

İndex:

Başlarken tüm işi planlayın ve projelendirin. Bu birçok aşamayı kolaylaştıracak, hedefe odaklı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Madde madde yazın ve notlarınızı alın.

 

Sitenizin ne olacağına ne anlatacağına veya ne satacağına karar verin.

  • İşinizi, hizmetinizi, şirketinizi mi anlatacak?
  • Blog sitesi olacak ve fikirlerinizi, yazılarınızı mı yayınlayacaksınız?
  • Haberler gibi günlük gelişmelerimi yayınlayacaksınız?
  • Bir ürün hizmet veya birden çok ürünler mi satacaksınız?
  • Eğer e-ticaret yapacaksanız kargolama aşamalarınız nasıl olacak?
  • Ödemelerinizi nasıl alacaksanız?
  • Yurtdışına satış yapacak mısınız?
  • Hangi bankalar ile çalışacaksınız?

Yukarıdaki bütün sorulara vereceğiniz cevaplara göre yapacağınız iş için bir ana iskelet oluşturdunuz, bu güzel.

Önceliklerine göre proje başlıklarına odaklanmak

Marka Olabilecek bir İsim Bulmak

İşiniz için bir isim bulun. "Marka gibi okunmalı ve görünmeli" fikri kafanızın bir kenarında mutlaka dursun. İşiniz ne olursa olsun bu yönlendirme her zaman daha yaratıcı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Mümkünse okunuşu ve yazılışı kolay olsun. Bulduğunuz isimleri bir yere not edin, acele etmeyin. Birkaç gününüzü buna ayırın. Daha sonra bu isimlerin web adres uzantılarını araştırın. En değerli olan uzantı her zaman (klasik anlamda) .com uzantısıdır. Başkası tarafından alınmışsa adrese gidin ve bu isim altında ne yapıldığına mutlaka bakın. Ülke içerisinde hizmet verecekseniz ülke uzantılı domain adresi de bakabilirsiniz (com.tr - co.uk gibi). Web domain uzantısı boş olan marka isminizi finale bir adım daha yaklaştırdınız. Şimdi bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

Adım adım web sitesi rehberi

Markayı Tescil Ettirmek

Eğer kurumsal bir hizmete yönelik adım atıyorsanız mutlaka markanızı tescil ettirmelisiniz. Zira bir başkası sizin marka haline getirdiğiniz ismi markalaştırıp sizin elinizden alabilir, hatta izinsiz kullandığınız için size ceza bile aldırabilir. Bulduğunuz markanın daha önce bir başkası tarafından tescil ettirilip ettirilmediğini araştırın. Tescil ettirilmişse hemen moralinizi bozmayın, hangi sınıflarda tescil ettirildiğine bakın. Örneğin siz zeytinyağı için marka yaratacaksınız, ama bir başkası aynı markayı ekmek üretmek için almış olabilir. Bu size engel olmaz, sizin faaliyet sınıfınızda tescil ettirilmemişse siz de alabilirsiniz. Hangi hizmetleri vereceğinizi marka nice sınıflarından araştırarak karar verin. 1-3 arası sınıf belirleyin. Sınıf sayıları arttıkça tescil ücretleri artar unutmayın. Tescil işlemini aşağıdaki madde sonrasında yapacağız.

Markayi tescil ettirmek 1

İşyeri Resmi Kaydı

Eğer projeniz kişisel bir proje değilse ve ürün satmayı düşünüyorsanız, vergi numarası vs için gerçek veya tüzel kişiliklerden size uygun olanını seçip resmi başvurularınızı yapmalısınız.

Web Sitesi Nasıl İnşa Edilir

İsmimizi bulduk, markamızı belirledik, web adresimizi aldık, marka başvurumuzu yaptık ve gerekliyse resmi başvurularımızı da yaptık. Şimdi web sitemiz için hosting alanı seçmeliyiz. Eğer e-ticaret yapacaksanız, hazır e-ticaret paketleri satan firmalardan yıllık ödeme karşılığı bir site arayüzü kiralayabiliyorsunuz. Henüz harika çalışan bu tür hizmet sağlayıcılar olmasa da bu bir kolaylıktır. Satış aşaması bu paketlerde çok müşteri dostu ve sıcak ilişkilerle gelir. Fakat bu sizi yanıltmasın. İnşa aşamasına geçtiğinizde ek ücretler çıkabilir veya çıkmazsa bile isteklerinize dönüş aşamaları genellikle yavaştır. Sancılı bir süreçtir. Çünkü sizinle aynı andan yüzlerce müşteriye hizmet vermektedirler. Bu seçenek ile devam edecekseniz, yazımızın bundan sonrasını okumanıza gerek yoktur. Bundan sonrası, web sitesini Wordpress ile inşa edecek olanlar için kaleme alınmıştır.

Web sitesi nasıl i̇nşa edilir

İyi bir Hosting Sağlayıcı Bulun

İyi bir hosting sağlayıcı bulmalısınız. Mutlaka cPanel ile yönetilmeli ve hızlı olmalı. Bazı büyük hosting markalarının büyüklüklerine aldanmayın. Hosting hizmetlerinin kalitesi ucuz hosting paketleri için geçerli değildir. cPanel ücretli hosting bir yönetim arayüzüdür. Bu nedenle bir çok hosting firması cPanel vermez, bunun yerine size ücretsiz paneller sunar. Satın almadan önce mutlaka görüşün ve “apcu, memcache, memcached” gibi özelliklerin satın alacağınız hosting hizmetinde aktifleştirilmiş olduğunu doğrulayın. Bu özellikler sitenizin hızını direkt etkileyen çok önemli faktörlerdir. En az 3Gb alanın size sunulduğundan emin olun. Cpu kullanım oranlarına mutlaka bakın. Size paylaşımlı hosting satacaklarından dolayı, açıkça söylemeseler bile her sitenin cpu kaynaklarını maksimum ne kadar kullanabileceğinizi sınırlamış olabilirler. Her şey yolunda giderken bu sorun birden bire sitenizin açılmaması gibi sorunlarla sizi karşı kaşıya bırakabilir.

İyi bir hosting sağlayıcı bulun

Wordpress Kurulumunun Hosting Alanına Yapılması

Wordpress kurulumunuza başlayabilirsiniz. Kurulumu cPanel ile birlikte gelen “Wp Toolkit” kullanarak kolayca yapabilirsiniz. Kuruluma başlarken yükleme yolu yazan bölüme dikkatli bakın. Yükleme dizini yazan yer boş olmalıdır. Yükleme yolu “https” ile başlamalıdır (http değil). Web sitenize bir isim verin (marka adınız). Eklenti/tema setini daha sonra kuracaksınız, seçim yapmayın. Web sitenizin dilini seçin (bu sizin yöneteceğiniz panelin dili olacaktır). Sürüm kısmına dokunmayın, otomatik olarak en son sürümü yükler.

 

Yönetici yazan yer sizin admin giriş adınız olacaktır. Marka adınızı kullanabilirsiniz. Kullandığınız tüm karakterler İngilizcede karşılığı olan harflerden oluşmalı ve boşluk olmadan tek kelime olmalı. Güçlü bir şifre seçin. Kullanıcı adı ve şifrenizi bir yere kaydedin. Buradaki şifreniz sitenizin güvenliği için en önemli şifredir ve hatırlanabilecek bir şifre sakın ama sakın kullanmayın. Şifreniz en az 14 karakter uzunluğunda olsun ve büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakter içersin (örnek: J8L6Lce3#R&3Pr8). Son olarak aktif kullandığınız bir e-mail adresini E-Posta bölümüne yazın. Sitenin admin adresi bu olacaktır ve site yazılımı sizinle bu posta aracılığı ile iletişim kuracaktır. Diğer bölümlere dokunmadan kurulum tuşuna basabilirsiniz. Kurulum bittiğinde aynı ekranda giriş yap veya Login yazan yere tıklayarak admin panelinize ulaşabilirsiniz.

Wordpress kurulumunun hosting alanına yapılması

Wordpress Admin Panel Kullanımı

Admin panelimizdeyiz artık. Diğer yandan sitemiz de açık ve yayında. Site adresimize girdiğimizde sitemizi görebiliriz. Bu noktada panelinizde Wordpress kurulumu sırasında ücretsiz birden fazla tema arayüzü de kurulur ve en son versiyon otomatik olarak aktifleştirilir. Panelden temalar bölümüne gidip diğer temaları aktifleştirerek, ön yüzdeki değişimi gözlemleyebilirsiniz. Bu ücretsiz temalar ile basit şablonlar oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. Ama şık ve kurumsal, marka değeri taşıyan arayüzler oluşturmak neredeyse imkansızdır. Yine temalar bölümünde ücretsiz sunulan diğer temaları da inceleyebilir ve yükleyerek deneyebilirsiniz. Hangi temaya karar verirseniz verin, Wordpress ile birlikte yüklenen temalardan sadece en soldakini bırakıp diğer temaları yük oluşturmamaları için silmelisiniz.

Wordpress admin panel kullanimi

Wordpress Profesyonel Tema Yüklemek

Kurumsal ve marka değeri taşıyan bir site planlıyorsak, son derece planlı tasarlanmış ve amacınıza en iyi hizmet edecek temayı bulup ücret ödeyerek kullanmak en iyi seçenektir. Bu temaların lisans ücretleri ortalama $30-$80 arasında değişmektedir. Bu ücreti bir kere ödersiniz ve tema ömür boyu sizin olur. Fakat temanızı satın almadan önce kullanıcı yorumlarına bakmalı, temanın alt temalarını incelemeli ve demosunda gezinerek size uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bunları yaparken temanın görüntülenme hızı da dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biridir. Ayrıca temanızın Elementor düzenleyicisini kullandığından emin olun. Zira Gutenberg türü düzenleyiciler kullanan temalar sinirden saçınızı başınızı yolmanıza neden olabilir.

Wordpress profesyonel tema yuklemek 1

Wordpress Siteyi Bakım Moduna Almak

Temanızı satın aldıktan sonra sitenize yükleyebilir ve aktifleştirebilirsiniz. Bütün temalar aktifleştirme sırasında size demo ve ihtiyaç duyacakları pluginleri yükleme ekranı sunar. Bu yüklemeler sonrası seçtiğiniz demo temanızın aynısı bir siteniz olur. Sırada bu siteyi kendi markanız veya hizmetinize göre yeniden şekillendirmek var. Bunu yapmadan önce sitemizi dış kullanıcılara kapatmak ve bakım moduna almak doğru bir karar olacaktır. Bunu yapmak için “under-construction” hizmeti sunan bir plugin yüklemeniz gerekir. Daha sonra işimiz bittiğinde silip kaldıracağız. Ücretsiz versiyon işimizi görecektir. Kurup aktifleştirdikten sonra sitenizi gizli pencerede açmayı deneyin. Plugin işini yapıyorsa siteniz bakım modunda görünecektir. Ama normal pencerede (admin girişi yaptığınız için) sadece size siteyi gösterecektir.

Wordpress siteyi bakım moduna almak

Wordpress Siteyi Editlemek & Özelleştirmek

Artık temanızı dilediğiniz gibi editleyebilir, demo içerikleri silip kendi içeriklerinizi ekleyebilirsiniz. Kendi sayfalarınızı oluştururken demo sitedeki bazı sayfalardan stil ve düzen kopyalayabilmek için bu sayfaları “taslak” adı altında tutmaya devam edebilirsiniz. Taslak olarak etiketlenen içerikler sitenizin ön yüzünde görünmez, ancak siz admin panelde onları görüntüleyebilirsiniz.

Wordpress İletişim Formu Ayarları

Sitenizin iletişim sayfasında bir iletişim formu kullanacaksanız, Contact Form 7 adlı eklentiyi kurmalısınız. Genelde ücretli temaların tümüyle birlikte otomatik olarak kurulur. Ayarlarını düzgün yapılandırıp kullanabilirsiniz. Ayarlarını yapılandırırken biraz dikkat isteyebilir, ama dikkatle incelediğinizde sizi yönlendirecek ve bilgilendirici sayfalar açacaktır. Bu form uzantısına özel spam engelleyici önlemleri de almalısınız ki, kötü niyetli insanlar veya botlar tarafından iletişim formunuza sürekli spam gönderilmesin.

Wordpress iletisim formu ayarlari

Wordpress Güvenlik Önlemi

Sitenizi güvenlik önlemi olarak firewall, dosya gizleyici vs türü programlar ile korumayı düşünebilirsiniz. Gerekli olmamakla birlikte önlem almak her zaman iyidir.

Wordpress güvenlik önlemi

Wordpress Sitesi Nasıl Sorunsuz E-posta Gönderir?

Sitenizin kullanıcı etkileşimi için sorunsuzca otomatik postalar gönderebilmesi için WP Mail SMTP adlı plugini yüklemelisiniz. Ücretsiz versiyonu yeterli olacaktır. Yükledikten sonra hostinginizin cpanel arayüzüne gidip sadece sitenin kullanacağı bir bir mail adresi oluşturun ve zorlu bir şifre seçin.


Daha sonra Brevo.com sitesine gidin. Burada bir ücretsiz hesap oluşturun. Hesabınıza domain adresinizi tanımlayın. Bu tanımlama sırasında size 3 adet TXT DNS kaydı verecek. Bu kayıtları cpanel aracılığı ile sitenizin DNS kayıtlarına ekleyin. Ekledikten sonra Brevo’nun bu kayıtları verdiği ekranda en altta doğrulama butonuna basın. Kayıtları hatasız girdiyseniz anında onaylayacaktır.


Domainimizi ekledik, şimdi sender eklememiz gerekiyor. Sağ üst köşede hesap adınız tıklayarak açılan menüden Senders kısmına giriyoruz. Add Sender butonu ile yukarda açtığımız mail adresimizi bu alana giriyoruz. Anında onaylanıyor. Şimdi son işlem olarak yine hesap adımıza tıklayarak açılan menüden Smtp & Ip bölümüne giriyoruz. API Keys bölümüne geçip Generate a new API key butonuna basıyoruz. Bize verdiği Api anahtarını kopyalıyoruz (bir yere kaydedin).


Buradaki işimiz bitti. Worspress admin panelimize dönüyoruz. WP Mail SMTP arayüzüne giriyoruz, Posta gönderici olarak aşağıda bir bölüm var (bir sürü logo olan) bu bölümde Brevo’yu seçiyoruz. Yukarda gönderen eposta adresi kısmına açtığımız eposta adresini giriyoruz. Aşağıya iniyoruz, API Anahtarı yazan yere kopyaladığımız API anahtarını yapıştırıyoruz. Gönderen etki alanına web sitemizin adresini başında www olmadan yazıyoruz (website.com gibi). Ayarları kaydet butonu basıyoruz. Her şeyin yolunda gidip gitmediğini test etmek için WP Mail SMTP menüsünde Araçlar bölümüne tıklıyoruz.


Test e-postası gönderme sayfası açılacak. Buraya sıkça kullandığınız başka bir mail adresini yazın ve eposta gönder butonuna basın. Eğer bütün aşamaları hatasız yaptıysanız sonucun başarılı olduğunu size söyleyecektir ve bir deneme epostası alacaksınız.

Wordpress sitesi nasil sorunsuz e posta gonderir

Wordpress ile E-Ticaret Yapma, Ürün Satmak

E-ticaret kurguluyorsanız ve ürün satacaksanız, Woocommerce plugin yüklemeniz gerekecektir. Bu sayede siteniz bir e-ticaret altyapısına kavuşacaktır. Eğer bir e-ticaret teması seçmiş ve yüklemişseniz zaten bu tema kurulumu yapılırken Woocommerce de yüklenmiş olmalı. Uygulama ayarlarından sitenizin satış amaçlı yapılandırmalarını yapabilirsiniz. Havale ile ödeme seçeneğini aktif edebilir ve hemen satışa başlayabilirsiniz.


Kredi kartı ödemeleri almak için ise bir ödeme alt geçidi kullanmanız gerekecektir. Yani bir sanal pos ihtiyacınız oluşacaktır. Eğer ülke içerisinde ticaret yapıyorsanız, bankanızdan sanal pos almakla uğraşmayın. İyzico gibi onlarca sanal pos sağlayıcı platformlardan birine resmi işletme veya kişisel bilgilerinizle internet sayfaları aracılığıyla başvuruda bulunarak çok hızlı bir şekilde sanal pos edinebilirsiniz. Ayrıca bu platformların Wordpress ile uyumlu plugin uygulamalarını indirip sitenize yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Wordpress ile e ticaret yapma urun satmak

Wordpress Hızlandırma için Acele Etmeyin

Sitenizin hızlandırılması, ara bellekleme ve cache işlemlerinin aktifleştirilmesini, tüm sitenin içeriğini doldurduktan ve düzenlemeniz bitince yapın. Öncesinde yaparsanız her düzeltme ve güncelleme sonrası yeniden bellekleme ve cache işlemleri için site yazılımınızda ve serverinizde gereksiz yüklenmeler olacaktır.

Wordpress Sitesini Yayına Açmak

Sitenizin içerik dizaynı bitti ve yayına açılacak hale geldiyse, her sayfanın mobil uyumluluğunu tek tek bütün sayfalarda test edin. Gerekirse Elementor düzenleyicisini kullanarak bilgisayar için ayrı, mobil için ayrı özelleştirme yapabilirsiniz. Sitenizi yayına açmak için Under Construction pluginini devre dışı bırakın. Şimdilik silmeyin, daha yolun başındasınız, belki yeniden bakım modu gerekebilir. Şimdi sitemizi hızlandıralım.

Wordpress sitesini yayına açmak

Wordpress Sitesi Hızlandırma

Öncelikle APCu Manager uzantısını plugin bölümünden arayın ve kurun. Bu özelliğin hosting paketimizde açık olduğunda emin olmalıyız (yukarda hosting seçimi kısmında değinilmişti). Uzantıyı aktifleştirin, setting bölümüne gidin ve üstteki kutucuğu işaretleyerek değişiklikleir kaydedin. İkinci olarak Wp Rocket veya Wp Fastest Cache adlı pluginlerden birini yükleyin. Bunlarla ilgili ayrıntılı kurulum bilgileri webde yeterince var, arayarak bulabilir ve inceleyebilirsiniz.


Ben tüm sitelerimde APCU desteği + Perfmatters + WP Fastest Cache üçlüsünün ücretli versiyonlarını kullanıyorum. Ücretsiz versiyonları yeterince tatminkar sonuçlar üretse de, ücretli pro versiyonları harikalar yaratabiliyor.
Ayrıca sitenizi hızlandırmanın en önemli adımlarından biri tüm fotoğrafları webp formatında yüklemek veya plugin ile yüklenen fotoğrafları sitenin bu formata otomatik dönüştürmesini sağlamaktır.


Diğer bir önemli ayrıntı ise sitenizin kullanıcılara şirin görünmek için kullandığı gösterişli fontlar ve simgelerin yüklenirken sitenizi yavaşlatmasıdır. Bu fontlar genelde Google font arşivinden çekilir ve bu da yüklenme sırasında her font için ortalama 200K gibi bir yük oluşturabilir. Bu fontları Perfmatters gibi pluginler yerel klasörde depolayıp kullanabilme yeteneğine sahip olsa da kesin çözüm bu değildir. Kesin ve en başarılı çözüm fontları tek tek uygun formata dönüştürüp siteye yüklemektir. Bu sayede 200K olan font boyutu 25K ye kadar düşmektedir.


Not: Logo gibi net görünmesi gereken küçük ayrıntıları mutlaka PNG formatında kullanın. PNG görüntüyü bozmadan işler. Bu nedenle büyük resimler için bir felaket olsa da, küçük grafiksel öğelerin kaydedilmesi için en iyi dosya formatıdır.

Wordpress sitesi hızlandırma

Wordpress için Google Site Kit

Google Site Kit pluginini yükleyin ve aktifleştirin. Sizi yönlendirecektir ve bütün işlemleri kendisi yapacaktır. Hem Google Search dizininizi oluşturacak, hem de Google Analytics kaydınızı yapacaktır. Böylece sitemizin yazılımsal altyapısı Google ile konuşmaya başlamış oldu.

Wordpress için google site kit

Wordpress için SEO Entegrasyonu

Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarında düzgünce görünebilmek için SEO yapılandırmamızı yapmamız gerekiyor. Bunun için bir sürü uygulama olsa da, benim tavsiyem Rank Math SEO olacaktır. Değişen Google algoritmalarını yakından takip ediyor ve uyguluyor. Sayfalarınızda yaptığınız seo ayarlamalarında sizi uyarıyor ve yönlendiriyor. Ayrıca SEO plugin uygulamanızı yukarda açtığımız Google bağlantılarımız ile de ilişkilendirmemiz gerekecek. Plugin kurulum sırasında sizi yönlendirecek, yönlendirmezse SEO plugin ayarlarına girip kendiniz yapmalısınız. Bu konuda ayrıntılı kaynakları kullandığınız SEO uygulamasının yardım sayfalarında bulabilirsiniz.

Wordpress için seo entegrasyonu

Wordpress Siteniz için Özgün İçerikler Oluşturun

Sitenizin içeriklerini başka yerlerden kopyalayarak oluşturmayın. Gerekirse ilham alın, aldığınız ilham ile sıfırdan içerikler yazın ve üretin. Örneğin ücretli olarak yaptığım bu işi siz kendi başınıza yapabilesiniz diye ben bu satırları oturup kelime kelime yazıyorum. İçeriklerinize ve sayfalarınıza ayrı ayrı önem verin, acele etmeden yavaş adımlarla ama sağlam ilerleyin.


Unutmayın, arama motorları sizin kopyalayacağınız içeriği sizden önce zaten görüp dizine kaydetmiştir. Siz onu alıp kullandığınızda, nereden kopyaladığınızı anında tespit edecek size negatif puan vererek içeriklerinizi kopya olarak işleyecektir.

Sabırlı Olun, Acele Etmeyin

Bütün SEO çalışmalarını doğru ve harika yapmanız arama sonuçlarında çabucak üst sıralarda çıkacağınız anlamına gelmez. Bunun için öncelikle sayfalarınızın trafik çekmesi gerekir. Reklam veya niş bilgilerle donatılmış sayfalar ihtiyacınız olan trafiği size sağlayacaktır. Ayrıca belirtmeliyim ki, arama sonucuna tıklamış bir kullanıcının sitenizde ne kadar kaldığı ve vakit geçirdiği en önemli kriterlerden biridir. Çünkü bu sayede arama motoru “demek ki gösterdiğim sonuç doğruydu ve kullanıcı siteye girip aradığını buldu ki orada bir süre kaldı” sonucuna varır. Arama sonucuna tıklayan bir kullanıcı sitenize girer ve hemen ayrılırsa, arama motoru o sunucun sitenizde tatminkar bir karşılığı olmadığı sonucuna varacak ve bir dahaki sonuç gösterimlerinde rakiplerinize öncelik tanıyacaktır.

Sabırlı olun, acele etmeyin

SEO Dolandırıcıları

“Şu kadar para öderseniz Google’da sizi ön sıralarda çıkarırım” türü yalanlarla size gelen sahte Seo uzmanlarına beş kuruş para harcamayın. Spam ve sahte düzenlemeler ile yapılan bu çalışmaları Google eninde sonunda tespit eder ve sizi arama sonuçlarında kuyunun en dibine atarak cezalandırır. Bu sonucu daha sonra düzeltmek hiç de kolay değildir. Yıllar gerekebilir. En iyi sıralama harika içeriklerle “organik” olarak dizinde ön sıralara çıkmaktır ve biraz zaman gerektirir. Bu zaman bulunduğunuz sektördeki diğer rakiplerin bu alandaki çalışmaları ve Seo rekabetine bağlı olarak değişebilir.

Sorularınız için iletişim bölümünden bize yazabilir, ücretsiz bilgilendirme talep edebilirsiniz.

Ayrıca yukarıda anlatılan tüm süreçleri, proje aşamasında her an ulaşabileceğiniz size özel ajans olarak konumlanarak ücret karşılığı sizlere sunabiliyoruz. İhtiyacınız olduğunda burada olacağız.

Mketanci-art director

m.ketanci
proje yöneticisi / art director
Seo dolandırıcıları